27 nov. 2012

Debatten om läsplattor i förskolan går vidare

I tidningen Ny Teknik skriver en förälder om hur hon förhåller sig till introduktionen av läsplattor i förskolan:

http://www.nyteknik.se/asikter/debatt/article3589342.ece

Ett minnesvärt citat:

Det ligger säkert mycket gott i ambitionen att förbereda våra barn för det revolutionerande verktyg som datorerna utgör. Men jag undrar dock om det inte även ligger i vårt ansvar att tillgodose våra barns rätt och behov av att bara vara barn?

Intressant är också den lilla läsarundersökningen som ligger med bredvid artikeln, 60% av Ny Tekniks läsare (som väl knappast kan anses vara teknikfientliga...) anser att barn kan vänta tills de är över 6 år innan de lär sig använda datorer och surfplattor.

1 kommentar:

  1. jag förstår verkligen inte vikten av att vänta. Jag är väldigt förvånad över dom 60 procenten och undrar hur många av dom som röstat som har testat Ipad på ett litet barn. min dotter är 1,5 år nu och älskar att spela på Ipaden. hon får bland annat en interaktiv pekbok där vi inte bara får in substantiven i hennes ordförråd utasn även verben. Hon tränar arbetsminne och asociationsförmåga i olika nivåer. Det blir aldrig problem som att "oj nu kan hon 10-bitars pussslet nu måste vi köpa nytt", det. är bara att byta spel eller gå upp en svårighetsnivå. sen är det. ju en helt annan sak om man vill använda Ipaden som någon sorts digital barnvakt men där får man väl brottas med sitt eget samvete på precis samma sätt som med tv-tittandet

    SvaraRadera